tisdag 18 oktober 2011

Förtätningsprojekt i Bagarmossen-Skarpnäck

"Staden har genom parallella uppdrag med tre arkitektkontor, våren 2011, studerat möjligheterna till förtätning med bostäder och förskolor i området kring Bergholmsskolan i Bagarmossen."

En grundförutsättning har tydligen varit idén om att binda samman Bagarmossen och Skarpnäck med en ny väg för blandad trafik. Jag är själv inte tillräckligt hemmastadd i området för att ha några synpunkter på hur huruvida det föreligger ett sånt behov och i så fall om platsen är rätt vald. Men att förstärka sambanden mellan olika stadsdelar är i sig ingen dålig idé. Sedan kan man diskutera om bilväg är bästa lösningen, men det har jag i detta fall ingen uppfattning om.

Vad jag tycker är intressant i det här projektet är att studera de olika förslagen och de utredningar och analyser som presenteras som bakgrund. Alla förslag samt Stadsbyggnadskontorets utlåtande finns att ladda ner på SBK:s hemsida:

http://insynsbk.stockholm.se/Byggochplantjansten/Pagaende-planarbete/PagaendePlanarbete/Planarende/?JournalNumber=2009-05582

I sidans mittspalt ligger länkar till PDF-bilagor för varje förslag (varning för stora filer).

Den intressantaste läsningen bjuder kanske Utopia med sin märkliga kombination av analys och förslag. Man känner igen retoriken. Det är det gamla vanliga: Trafikseparering (förekommer det i nån större utsträckning i Bagarmossen?) och mellanrummen mellan husen hamnar på minussidan i analysen utan att någon närmare förklaring ses som nödvändig. Titta på bildsidorna som skall illustrera plus- respektive minussidan. Skulle ni på de enskilda bilderna kunna se om de illustrerar plus eller minus utan facit?

Förslaget är märkligt nog utformat som tydliga enklaver (fast just "enklaver" är ett minus i analysen) med en "tydlig gräns" mot den omgivande naturen. Det är lustigt hur vi arkitekter har lärt oss att vara rädda för otydliga gränser. De vill skapa ett "attraktivt stråk" där attraktionen tycks vara deras arkitektur som man kan gå runt och beundra från de runda gångslingorna runt enklaverna. Kanske har vi arkitekter ibland en övertro på våra skapelsers dragningskraft.

(Festlig bonus: En av våra medlemmar har fått låna sitt ansikte till detta förslag.)

Gick rätt förslag vidare (Rundqvist/Nivå)? Det är åtminstone det som visar mest lyhördhet inför det befintliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar